Caviahuisjes, het brengt je hoofd op hol!

 



Je kent het wel, je wil een leuk nieuw huisje voor je cavia's en begint met googelen. Voor je het weet heb je 20 tabbladen open met verschillende huisjes die allemaal met 5 sterren beoordeeld worden. Hoe vindt je nou je weg in deze wereld?

Allereerst is het belangrijk om te weten of er echt een goed en fout is in cavia-huisjes. De meeste huisjes zijn niet 100% goed, maar zeker niet 100% fout. Daarom geven we jullie graag een overzicht waarin je zelf de huisjes kunt vergelijken en kunt kiezen wat bij jou en jouw cavia's past.

Waarom een huisje?

Waarom heeft een cavia eigenlijk een huisje nodig? Is een nachthok niet voldoende? Hebben kleuren en printjes ook nut voor de cavia? Allemaal terechte vragen die door het hoofd gaan van een cavia-eigenaar. 

Veiligheid
Allereerst zijn cavia's prooidieren. In het wild staan ze onder aan de voedselketen en zijn dus van nature schuw en bang aangelegd. Cavia's vinden het daarom fijn om een dak boven het hoofd te hebben, dit beschermd hen tegen gevaarlijke dieren van boven. Ook de tamme cavia's hebben dit instinct en vinden het daarom fijn om in een huisje te zitten, bij voorkeur samen met één of meerdere vriendjes. 

Comfort
Cavia's zijn dieren die erg om comfort gericht zijn. Ze willen graag lekker liggen en maken dan echt een eigen plekje/kuiltje waar ze kunnen slapen. Vooral stoffenhuisjes bieden hierin het meest comfort. 

Uitstraling
Niet alleen is het voor jou als eigenaar prettig als het hok er netjes en leuk ingericht uit ziet, ook voor de cavia's is dit fijn. Ze vinden het leuk als het hok niet iedere dag hetzelfde is, met nieuwe plekjes om te ontdekken. Daarom kan je dit met huisjes voor elkaar krijgen. De stoffenhuisjes zorgen echt voor vrolijkheid, eenheid en kleur. De houtenhuisjes voor stevigheid en wat meer natuurlijke look. Cavia's kunnen zeker kleuren zien, dus kleurrijke huisjes zijn zeker een aanrader. 

De belangrijkste dingen om op te letten zijn

De grote van het huisje

Kijk altijd goed welke maten er bij staan. Heb je een grote cavia? zoek dan naar wat grotere huisjes en visa versa. Veel huisjes worden verkocht om zogenaamd geschikt te zijn voor cavia's, maar zijn vaak veel te klein. Een te klein huisje kan er voor zorgen dat de cavia klem komt te zitten en is dus gevaarlijk. Als je een wat kleiner huisje hebt, zorg dan altijd dat er een ingang en een uitgang in zitten, zo kan de cavia er altijd uit, ook al ligt er een andere cavia voor de ingang. 

In-/uitgangen

De voorkeur gaat (bij houten/plastic huisjes) uit naar een huisje met twee ingangen/uitgangen of één hele brede ingang. Zo voorkom je dat de cavia er niet meer uit kan als iets de ingang blokkeert. Als dit een andere cavia is voorkom je dan ook ruzie en kunnen ze altijd vluchten. Vooral bij beren is twee ingangen een vereiste. Eén brede ingang, waarbij beide dieren langs elkaar passen is ook geschikt. 

Materiaal van het huisje

Stof
Stof is lekker warme en zacht, perfect geschikt voor een cavia dus. Je kan de huisjes vaak in verschillende vormen, maten, kleuren en prints vinden. Ook kan bij bedrijven als Kaafjes een huisje naar jouw wensen worden gemaakt. Zo heb je het ideale huisje voor jouw cavia binnen handbereik. Kijk wel altijd goed naar de maten en het materiaal. Een compleet synthetische buitenkant is vaak niet zo geschikt als bijvoorbeeld fleece en katoen. Bij beschadigingen is het van belang het huisje op tijd weg te halen, zodat het diertje niet aan de binnenkant kan knagen of vast kan komen te zitten. Knagen aan deze huisjes is dus geen optie, biedt daarom altijd andere knaagmogelijkheden aan.
Stoffenhuisjes kan je goed wassen en de haren zijn te verwijderen met een haarroller/borstel.

Hout
Houtenhuisjes zie je veel, er zijn honderden soorten van. Het belangrijkste om op te letten is de grootte, hoogte, ingangen en of het materiaal bewerkt is. Bewerkt hout (bijv. bijts of verf) kan bij knagen lijden tot gezondheidsproblemen. Houtenhuisjes zijn goed om in je hok te hebben, zo hebben de cavia's een mogelijkheid om te knagen, wat goed is voor het gebit. Hout is wel vatbaar voor schimmels/mijten/luizen afkomstig van de cavia. Als jouw cavia dit heeft kan je houtenhuisjes weken in water met een scheut chloor. Spoel ze daarna goed af en laat uitdampen en opdrogen. (dit geldt ook voor houten hokken)

Plastic

Plastic huisjes zijn super hygiënisch. Ze zijn gemakkelijk schoon te poetsen en zijn niet vatbaar voor schimmels/mijten/luizen. Ideaal dus voor zieke dieren. Deze huisjes zijn vaak wel aan de kleine kant, dus let ook hier altijd op de grootte. Wat betreft het knagen is plastic niet de beste optie, als ze er te veel aan knagen kan dit lijden tot gezondheidsproblemen. Biedt daarom altijd knaagmogelijkheden in het hok aan.

Eetbaar / karton

Deze combinatie zie je veel als huisje of tunnel. Karton bedekt met hooi, zaden en ander lekkers. Ze vinden het heerlijk om aan te knagen en kunnen het karton verteren. Wel kan een te grote hoeveelheid soms lijden tot verstoppingen. Ook wordt het nat als er urine tegenaan komt, haal het huisje dus tijdig weg als het vies begint te worden. 

Hoogte van het huisje

Kijk bij aanschaf van huisjes waar cavia's op kunnen klimmen/springen altijd naar de hoogte. Een huisje van +- 20 cm hoog is een huisje waar een cavia goed op en af kan springen. Veel hoger kan mogelijk verwondingen veroorzaken. Dit hangt natuurlijk ook af van de leeftijd van de cavia, jonge cavia's springen meestal hoger en makkelijker dan oude cavia's. Is een huisje/platform hoger, maar kunnen ze met een trap naar boven, zorg dan altijd voor een balustrade, zodat ze er niet af kunnen vallen. 

Veel gestelde vragen

Kan ik ook zelf een cavia-huisje maken?
Ja dat kan zeker! De makkelijkste manier is om een kartonnen doos om te bouwen tot huisje. Je kan hier gemakkelijk ramen, deuren, ect. in maken en het is ook leuk om te bouwen met kinderen. Pak hiervoor wel neutraal karton, zonder kleurtje of inkt. Met water en een (heel) klein beetje bloem kan je er zelfs hooi/grassen/kruiden tegen aan plakken voor extra verreiking. 

Voor de handige Harry's kan je natuurlijk ook met hout gaan bouwen, zorg wel dat dit altijd onbewerkt hout is en dat eventuele spijkers/lijm niet zichtbaar zijn of aan te raken vallen door de cavia's. 

Je kan ook zelf met de naaimachine aan de gang en van stof een huisje bouwen, of bijvoorbeeld van wilgentakken een huisje vlechten. Genoeg opties dus!

Mijn cavia's gaan niet in de stoffenhuisjes liggen?
Soms vinden cavia's stoffen huisjes spannend. Dit is vaak omdat ze het niet kennen en even moeten wennen. Soms helpt het om ze er gewoon in te zetten, daar even te aaien en vooral te belonen met wat lekkers. Het kan ook helpen om het stoffenhuisje vol te stoppen met hooi en groenten, zo lok je ze er vanzelf in. Het komt voor dat cavia's niet in een theemuts willen, maar wel in bijvoorbeeld een slaapzakje. Probeer dan dus vooral een ander product, misschien is een theemuts dan gewoon niet ideaal voor jouw cavia's. Er zijn gelukkig nog veel meer stoffen producten om te testen. (Kaafjes)

De cavia's komen niet meer uit hun huisjes? 
Heb je net nieuwe cavia's of heb je wat bangere cavia's? Dan kan het zijn dat ze voor het veilige gevoel vooral in de huisjes blijven zitten. Dit is natuurlijk lastig met tam maken en je ziet de cavia's dan bijna nooit. Er zijn verschillende oplossingen. 
  • Je kan het gewoon zo laten en wachten tot ze zich veilig genoeg voelen om uit de schuilplaatsen te komen. Dit kan wel even duren.
  • Je kan het zo laten, maar ze wel veel oppakken, knuffelen en proberen te lokken met voedsel, dit bevordert vaak het proces, waardoor ze eerder tam worden. 
  • Je kan de huisjes er overdag (als jullie thuis zijn) even uithalen en als jullie weggaan of voor de nacht terugplaatsen. Zo wennen ze wat sneller aan jullie geluiden en kunnen ze niet steeds vluchten als jullie bewegen. Dit is een wat drastische aanpak en meer geschikt als de eerste twee opties niet werken. 

Kortom iedereen huisje heeft dus zo zijn voor- en nadelen, het is vooral uittesten wat bij jou en jouw cavia's past. Hou altijd goed de bovenstaande specificaties in de gaten. Kom je er niet uit? Of heb je andere vragen, neem dan gerust contact op met Caviahuis Nijkerk of plaats een reactie onder deze blog. 

Reacties