10 Cavia-weetjes

 

Cavia's zijn ontzettend leuke, lieve en ook grappig dieren. We zetten dan ook graag een aantal leuke weetjes voor jullie op een rijtje. 

1. Popcornen

Als cavia's heel blij zijn gaan ze popcornen. Dit zie je als een cavia allemaal gekke sprongen gaat maken, dit kan op de plek, maar ook als ze aan het rennen zijn. Ze weten van blijdschap niet meer waar ze het zoeken moeten en uiten dit dan in, soms hele hoge, sprongen. Cavia's stoppen wel altijd precies als je wilt gaan filmen, maar er staan vast video's van op internet!

2. Poepjes

Cavia's poepen gemiddeld rond de 200 keuteltjes per dag uit! Voor een klein beestje is dat echt ontzettend veel. Je vindt die poepjes gelukkig niet allemaal terug in het hok, een deel van de poepjes eten ze namelijk zelf weer op...
 

3. Kleuren

Cavia's kunnen alle kleuren van de regenboog zien! Leuke kleurrijke groenten vinden ze dan ook leuk en ze kunnen dus de tomaat van de wortel ook in kleur onderscheiden. Het is echter iets dat lastig te onderzoeken is. Cavia's zijn wel de enige knaagdieren die kleuren kunnen zien. 
\

4. Harig geboren

Cavia's worden helemaal kant en klaar geboren, in tegenstelling tot veel andere knaagdieren. Ze zijn al helemaal behaard en de oogjes zijn ook open. Vaak eten ze na een aantal uur al, naast de moedermelk, hooi of groente mee met mama.

5. Dutjes

Cavia's slapen niet, zoals wij, lang achter elkaar. Ze geven de voorkeur aan korte dutjes gedurende de hele dag. Bij Caviahuis Nijkerk zien wij bijvoorbeeld dat er bepaalde "slaap-momenten" zijn. Rond 12.00 en rond 16.00 uur is het altijd rustig in onze opvang, dan slapen de meeste cavia's eventjes. Dit zal per cavia verschillen. Heeft jouw cavia ook zijn vaste dutjes? 

6. Teentjes

Cavia's hebben hele schattige teentjes aan hun voetjes. Aan hun voorpootjes hebben zij vier teentjes en aan hun achterpootjes 3 teentjes. 7. Opvoeding

Een cavia-mama corrigeert haar jongen door aan de haren achteraan hun nek te trekken. Zo leren ze welk gedrag wel en niet gewenst is. Bijt jouw cavia? Dan kan je hem dit dus afleren door (niet te hard!) aan de haartjes onder aan de nek te trekken. Cavia's kunnen deze correcties echt begrijpen. 

8. Tanden

Cavia's hebben niet zoals mensen een melkgebit. Ze hebben één set tanden, maar deze blijven wel hun hele leven groeien. Daarom is het belangrijk dat cavia's veel hooi eten en dingen hebben om aan te knagen. Zo slijten de tanden en worden problemen voorkomen.9. Rustgevend voor mensen

Uit onderzoeken blijkt dat cavia's een rustgevende werking hebben op mensen. Wij noemen dat in de opvang ook wel "cavia-therapie". Cavia's brengen mensen tot rust. Uit onderzoeken blijkt dat iedereen dit kan ervaren, maar dat vooral kinderen met autisme hier veel baat bij hebben.
 


10. Ruiken

Cavia's ruiken wel 1000 keer beter dan mensen. Dit gebruiken ze om hun weg te vinden, maar ook om soortgenoten te herkennen. Ze gebruiken daar natuurlijk hun andere zintuigen voor. Maar een cavia weet precies aan de geur welke andere cavia in zijn favoriete huisje heeft geslapen. Wat ontzettend leuk is, cavia's herkennen jou ook aan je geur. Heb jij een goede band met je cavia, hij weet je te herkennen door de geur die jij bij je draagt. 


Zo dat waren de 10 weetjes over cavia's. We hopen dat jullie er iets wijzer van geworden zijn. Cavia's zijn hele bijzondere diertjes, blijkt ook weer uit deze feitjes. 

  


Reacties