Cavia's, konijnen en vuurwerk


 Onze jaarwisseling wordt traditiegetrouw gevierd met het knallen van het vuurwerk. Inmiddels raken we wat verdeelder in onze meningen, waar de één niet zonder kan, vlucht de ander weg van al het lawaai en geflitst. 

Bij dieren zijn de meningen meestal niet verdeeld, er zijn maar weinig dieren die het vuurwerk echt leuk vinden. Voor onze knagers is het ook geen feestje. Alle harde knallen en felle flitsen zorgen voor veel angst rondom de jaarwisseling. 

Met name cavia's zijn gevoelig voor stress, te veel stress kan zelfs dodelijk zijn. Ook konijnen zijn vaak extra gestrest in deze tijd. Hoe zorg je ervoor dat jouw knager zo goed mogelijk oud & nieuw doorstaan? Hieronder staan een aantal tips!

Cavia's en konijnen die buiten wonen

1. Laat ze zitten waar ze gewend zijn
Laat de cavia's en konijnen vooral lekker in het hok waar ze aan gewend zijn. Een nieuw hok geeft alleen maar meer stress. Je zou kunnen overwegen om ze naar de schuur/garage te zetten (onverwarmd). Let op: cavia's kunnen niet goed tegen temperatuurwisselingen dus haal ze vooral niet naar binnen/verwarmde plek. 

2. Hou ze binnen in het hok
Sluit de ren en hou ze binnen in het hok, hierdoor voorkom je dat verdwaald vuurwerk of vuurwerk afval de cavia's of konijnen verwond. 

3. Dek ramen en gaas af
Plak kranten, vuilniszakken, handdoeken, ect voor het gaas/glas. Zo kan er weinig/geen licht van buiten het hok in en kunnen ze niet zo schrikken van de felle flitsen. Dit helpt ook bij eventuele rook. Let op: sluit het niet potdicht af, ze moeten natuurlijk wel adem kunnen halen 😉

4. Zet eventueel een radio aan
Als het mogelijk is kan je in de buurt een radio aan zetten, dit overstemt iets het geluid van het vuurwerk en lijdt de aandacht af. Als het niet muisstil is komen de knallen ook wat minder onverwacht. 

5. Zet een lamp aan
In plaats van alles afdekken kan je natuurlijk ook volop lampen aan zetten, op die manier komen de felle flitsen ook wat minder onverwacht en zijn ze minder zichtbaar omdat het toch al licht is. 

6. Geef veel hooi en ander lekkers
Bij veel knagers gaat liefde door de maag, groenten, hooi en kruiden zal dan ook zeker afleiding bieden. Daarnaast is een grote bult hooi ook een goede verstopplaats. 

7. Laat ze lekker met rust
Over het algemeen is het goed om ze gewoon even te laten. Als je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen is het goed. Pak ze niet op en laat ze lekker hun ding doen. Dit geeft ook minder stress.

Cavia's en konijnen die binnen wonen

1. Zet het hok weg van ramen
Als het mogelijk is kan je het hok verplaatsen naar een plek weg van de ramen, dit scheelt al een hoop qua flitsen en dreunen. (verplaats dus het hele hok, zet de knagers niet naar een ander hok). 

2. Hang een donkere doek over het hok
Als het mogelijk is kan je een donkere doek over (een deel van) het hok heen hangen. Dit geeft iets meer beschutting en vaak ook het idee van veiligheid voor de cavia's en konijnen.

3. Biedt extra schuilplaatsen aan
Plaats extra schuilhuisjes zodat ze zich lekker kunnen verstoppen. Dit is ook fijn als je konijnen gewend zijn om los door het huis te lopen, zo hebben ze genoeg verstopplekken en hoef je ze niet in een hok op te sluiten.

4. Geef veel hooi en ander lekkers
Bij veel knagers gaat liefde door de maag, groenten, hooi en kruiden zal dan ook zeker afleiding bieden. Daarnaast is een grote bult hooi ook een goede verstopplaats. 

5. Zet eventueel een radio/tv aan
Als het mogelijk is kan je in de buurt een radio aan zetten, dit overstemt iets het geluid van het vuurwerk en lijdt de aandacht af. Als het niet muisstil is komen de knallen ook wat minder onverwacht. Laat deze ook aan als je weg bent.

6. Zet een lamp aan
Zet de lampen aan, op die manier komen de felle flitsen ook wat minder onverwacht en zijn ze minder zichtbaar omdat het toch al licht is. Laat het licht ook aan als je weg bent.

7. Sluit de gordijnen, rolluiken, ect.
Dit verdoofd de knallen en beschermd tegen de lichtflitsen. Waar mogelijk een goede aanvulling op de andere maatregelen.

8. Laat ze lekker met rust
Over het algemeen is het goed om ze gewoon even te laten. Als je alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen is het goed. Pak ze niet op en laat ze lekker hun ding doen. Dit geeft ook minder stress.


We hopen dat iedereen met deze tips hun cavia's en konijnen een zo prettig mogelijke jaarwisseling kunnen geven. 

We wensen iedereen alvast gelukkig nieuwjaar!


Reacties