Do it yourself: Kruiden-vriendjes

 


Wat is er nou leuker dan zelf kruiden groeien voor je cavia of konijn! Wij laten je zien hoe je dat doet en er ook nog toffe kruiden-vriendjes aan over houdt. 

Informatie

Veel kruiden die wij in de supermarkt kopen kunnen we ook zelf kweken. In eierdoppen staat het niet alleen leuk in de keuken, maar eierdoppen staan er om bekend dat ze heel goed werken als starter voor deze zaden. Eierdoppen bevatten veel calcium en andere mineralen die helpen om de plantjes te laten groeien. 

Als je de plantjes binnen zaait en houdt kan je eigenlijk het hele jaar door zaaien en oogsten. 

Benodigdheden

 • 4 Eieren 
 • Basilicum zaadjes
 • Peterselie zaadjes
 • Tijm zaadjes 
 • Oregano zaadjes
 • Mesje
 • Potgrond
 • Stekers of Stift
 • Wiebeloogjes
 • Lepel
 • Eierdoosje/eierdopjes
 • Eierprikker of dikke naald
 • Plantenspuit

Voorbereiden

1. Neem de rauwe eieren en haal voorzichtig met een mesje het topje er af. 
2. Giet het ei zelf in een kom, zonde om weg te gooien, bak er een omelet, cake of hartige taart van. 
3. Spoel de eierschaal schoon, je kan ze ook kort uitkoken. 
4. Prik met een eierprikker / grote naald voorzichtig een paar gaatjes in de onderkant van de schaal. Hierdoor kan straks het overtollige water weg. 
5. Plak de wiebeloogjes op het ei, om het een gezichtje te geven. Of teken deze er op met een stift. 

Zaaien

1. Zet de eierschalen in de dopjes of in het eierdoosje. 
2. Vul de schalen voor 2/3 met potgrond, druk de aarde niet te stevig aan er moet wat lucht tussen zitten. 
3. Zaai de zaadjes, ongeveer 4-6 per eierschaal. Zaai de zaadjes per soort, dus 2 eierschalen voor basilicum, 2 voor peterselie enz. Druk ze zachtjes aan en bestrooi met een beetje aarde, niet te veel, gewoon tot ze net bedekt zijn. 
4. Schrijf op de steker of op de schaal zelf welk zaadje in welke eierdop zit. 
5. Pak de plantenspuit en besproei de zaadjes met water, de grond moet vochtig zijn, maar niet doorweekt. 
6. Zet de eieren op een zonnige plek, geef ze iedere dag een beetje water en in een paar weken ie je de eerste kruidenplantjes tevoorschijn komen. 

Verplanten

Je kan er voor kiezen om je plantjes na een week of 8, of als ze 4-6 cm hoog zijn, gelijk te voeren. Maar je kan er ook voor kiezen om ze nog te verplanten. Zet ze met eierschaal en al in een grotere pot of buiten in de volle grond. De eierschaal bevat nuttige voedingsstoffen, dus die kan je er gewoon omheen laten zitten. Duw de eierschaal wel een klein beetje stuk bij het verplanten, zodat de wortels de nieuwe aarde kunnen bereiken. 

Onderhouden en oogsten

Om de plant mooi te houden is het belangrijk om eventuele bloemetjes weg te knippen. Deze bloemetjes kosten veel energie van de plant en deze energie steken we liever in het groeien van de plant dan in de bloemen. 

Vaak plukken we de blaadjes van de plant, maar... snoeien is bloeien! Knip daarom de stengels die je wil voeren van de plant af. Knip dan tot net boven een blaadje, zo kan de plant daarna weer verder groeien. 

Voer de kruiden niet iedere dag, maar een aantal keer per week in kleine hoeveelheden. Pas altijd op met kruiden bij zwangere dieren, heb je hier vragen over? Dan raden wij je aan om contact op te nemen met Beestenplein

Het groeien is dus wel een geduldig proces, maar uiteindelijk hou je er een prachtige plant en een hoop lekkers voor jouw cavia of konijn aan over. 

We wensen je veel succes en zijn benieuwd naar de resultaten!

Reacties