Je wil graag beginnen aan cavia's, maar hoe bereid je je goed voor en wat heb je nodig?
We helpen je graag op weg!
(Dit blog richt zich op cavia's die binnen gehouden worden.)
Voordat je aan cavia's begint is het belangrijk om je goed in te lezen, dingen te vragen en op onderzoek uit te gaan. Bij Caviahuis Nijkerk vind je veel informatie, vul dit aan met Caviawijzer.nl en bijvoorbeeld de website van Dierenkliniek Veenendaal of Beestenplein.
Het is goed om te onthouden dat er ontzettend veel informatie over cavia's op internet zwerft, niet al deze informatie is juist. Zoek daarom naar betrouwbare bronnen en lees reviews.
Vragen en onderzoeken kan bijvoorbeeld door eens contact op te nemen met een opvang. Stel je vragen via de app/mail, of vraag of je een keer langs kan komen om kennis te maken met cavia's en te leren hoe je met ze omgaat. Dit is bij veel opvangen een mogelijkheid en de meeste locaties zijn juist blij als er op die manier wordt voorbereid. Ook bij Caviahuis Nijkerk is dit een mogelijkheid.
Neem ook vooral kinderen mee op onderzoek, laat ze fysiek kennismaken met de diertjes, zo weet je ook of het bij hen past.
Voorbereiden
De komst van cavia's kan je voorbereiden door de juiste spullen voor hen in huis te halen. Wat heb je nodig?
- Hok/verblijf
- Voerbakje
- Waterfles/bakje
- Hooizakje/ruif
- Eten
- Schuilhuisjes
- Bodembedekking
- Verzorgingsmiddelen
- Evt. Knuffellap of knuffelzak
De minimale maat voor 2 cavia's is 120x60 cm. Bij 2 beren (mannetjes) is dit minimaal 140x60 cm. Bij een caviaflat geldt minimaal 2 verdiepingen van 100x60 cm. Reken voor iedere extra cavia minimaal 20 cm lengte extra. Hoe dieper het hok hoe beter en hoe meer ruimte ze hebben, hoe beter. Pas ook op met trappen, deze mogen niet te stijl en te hoog zijn, het liefst met relingen (niet alle cavia's lopen trap).
Kies een stevig voerbakje die wat zwaarder is en niet te hoog. Ze kooien de bakjes anders snel om of kunnen er niet bij. Ongeveer 10-12 cm in doorsnee is een caviabakje, kleiner zijn voor hamsters.
Een fles of bakje hebben beide voor- en nadelen. In een fles is het water goed schoon te houden en wordt er minder geknoeid. Een bakje heeft een natuurlijkere manier van drinken, maar die gooien ze snel om en er komt veel viezigheid in terecht. Kies altijd een stevig en verzwaard bakje die niet te hoog is, van ongeveer 10-12 cm doorsnee. Voor een fles is aan te raden ongeveer 500 ml te nemen.
Deze gebruik je om het hooi in te doen, dit houdt het hok netjes en zorgt dat je cavia's het hooi ook echt eten in plaats van er in plassen en slapen. Bij een ruif is het slim om er één te kiezen die niet al te brede openingen heeft tussen de spijlen, anders komen ze vast te zitten met hun kopje. Een hooizakje heeft dit gelukkig niet, maar sommige cavia's klimmen er wel in. Ze kunnen er gelukkig dan ook weer uit. Hooizakjes koop je bijv. bij Kaafjes.
Cavia's hebben natuurlijk ook eten nodig. Haal daarom groenten in huis (een lijst vindt je bij Caviahuis Nijkerk), maar zeker ook hooi (geen stro!), kruiden ter aanvulling (Bijv. van Kaafjes) en natuurlijk brokken. Kies altijd cavia-brok, met vitamine C toegevoegd. Het fijnste is één soort voer en geen gemengd voer, dit voorkomt selectief eetgedrag. Ook hier kan je meer over lezen op de site van Caviahuis Nijkerk.
Schuilhuisjes
Cavia's zijn prooidieren en voelen zich veilig als ze kunnen schuilen. Biedt ze daarom voldoende schuilhuisjes aan. Meer over huisjes lees je in onze andere blog: "Caviahuisjes, het brengt je hoofd op hol!"
Bodembedekking
Kies altijd een geschikte bodembedekking, deze zijn:
- Zaagsel / Houtvezel
- Hennepvezel
- Back2nature korrels
- Fleeceliners
- (optioneel: Geurpoeder voor onder de bodembedekking)
Wat je kiest hangt af van je eigen voorkeuren. Zo is zaagsel wat goedkoper dan hennepvezel, maar zie je wel sneller poepjes liggen. Ook is zaagsel iets stoffiger. De korrels zijn redelijk stofvrij, maar hier zakken de pootjes snel in weg en dus is het aan te raden om er toch een laagje hennep/zaagsel overheen te strooien. Fleeceliners geven het minste stof en zijn bijzonder geschikt voor mensen met allergieën. Wel is het bij fleeceliners aan te raden iedere dag de poepjes er af te vegen en moeten ze natuurlijk regelmatig gewassen worden.
Afhankelijk van het haartype van je cavia is het goed om een schaar, shampoo en borsteltje in huis te hebben. Ook is een nagelschaartje een vereiste, net zoals jouw nagels groeien de nagels van een cavia ook gewoon door. Je kan dit natuurlijk ook allemaal laten doen op de Cavia-APK van Caviahuis Nijkerk.
Deze twee producten zijn uitzonderlijk goed geschikt voor het knuffelen van je cavia op schoot. Met handige anti-lek laag voorkomt het natte broeken en een natte bak/stoel. De knuffelzak is erg geschikt voor kleinere kinderen of hele bange cavia's, door de opstaande rand kan de cavia niet zomaar wegrennen. De knuffellap is voor tammere cavia's en gevorderde caviaknuffelaars.
De cavia's
Kies je dan mannetjes, vrouwtjes of een mannetje en vrouwtje(s)? Dit hangt af van je eigen voorkeur en van de beschikbaarheid in de opvang. Mannetjes zitten zelden met meer dan 2 bij elkaar, anders gaan ze ruzie maken. Vrouwtjes kunnen iets makkelijker bij elkaar. Maar een gecastreerde beer (man) en zeug (vrouw) is het beste koppel. Er zitten voornamelijk beren in de opvang, dus hoe meer beren er uitgeplaatst worden hoe beter.
Wij raden zelf aan om niet te kiezen op basis van kleur en leeftijd. Tuurlijk snappen we dat je misschien de ene cavia mooier dan de ander vind, en misschien geen bejaarde cavia wil om mee te beginnen. Vraag daarom altijd de opvang voor advies. Bedenk wel altijd of je een langharige cavia zou zien zitten, dit vergt iets meer verzorging, maar dat maakt ze zeker niet minder leuk.
Jonge cavia's zijn drukker en hebben scherpe nagels, daarom passen ze niet altijd bij een gezin. Luister naar de inzichten van de opvang en voel aan jezelf of je kinderen wat het beste bij jullie past.
Verzorgen
Als je de cavia's eenmaal in huis hebt, zijn ze vaak de eerste paar dagen een beetje schuw. Ze komen vanzelf tot rust, gun ze die tijd ook.
Wat heeft je cavia nodig?
- Water (iedere dag vers)
- Hooi (onbeperkt)
- Brokken (onbeperkt)
- Groenvoer (2x per dag)
- Kruiden (3x in de week, als aanvulling op het dieet)
- Schoonhok (1x in de week, afhankelijk van bodembedekking en voorkeur)
Cavia's vinden het verder fijn en leuk als je het hok leuk inricht, met genoeg schuilplekken. Dit valt extra goed in de smaak als je het af en toe helemaal veranderd, zo hebben ze nieuwe plekjes om te ontdekken. Ook iets om aan te knagen geeft verreiking. Vaak knagen ze ook aan de houten huisjes, heb je dit niet, overweeg dan knaagstokken aan te schaffen. (ga nooit voor een knaagsteen)
Knuffel de cavia's zo vaak als jij wilt. Cavia's worden echt niet gelijk eenzaam als jij ze niet knuffelt. Sommige mensen knuffelen de hele dag met de cavia's, anderen laten ze lekker lopen. Hoe blij je cavia's zijn hangt eerder af van hoe goed je voor ze zorgt, of het hok uitdagend is en of ze een vriendje hebben.
We wensen je heel veel plezier in de zoektocht en daarna natuurlijk ook met de cavia's! Hopelijk hebben we er weer een goed baasje bij om cavia's een huisje te kunnen bieden.
Bij vragen kan je altijd contact opnemen.
Reacties
Een reactie posten